Bild på massa flaggor och folk runt ett bord.

Vi i Vänsterpartiet, medvetna om vikten av att främja mångfald och jämlikhet inom partiet, bör genomföra en grundlig kartläggning av avhopp från valda uppdrag inom partiföreningar, distrikt, kommuner, regioner, mm, gärna kopplad till egen frivillig inlämnad jämlikhetsdata, för att bättre värna mångfald och ett bredare politiskt deltagande som representerar Sveriges befolkning.

Bakgrund

2018 antog Vänsterpartiets kongress en motion att SCB ska använda jämlikhetsdata för att bättre förstå hur människor behandlas olika och t o m missgynnas i det svenska samhället. Vi noterar att avhopp från uppdrag inom Vänsterpartiet, särskilt bland personer som inte är vita cis-heterosexuella män utan funktionsnedsättningar, kan tycks vara högre än avhopp bland människor som inte upplever olika sorters förtryck i vardagen.

Det är av yttersta vikt att förstå anledningar bakom dessa avhopp för att skapa en mer inkluderande och rättvis politisk miljö, där de som får förtroendet att representera Vänsterpartiet inte drabbas av interna strukturella problem såsom funkofobi, Islamofobi, afrofobi, sexism, antisemitism, antizigenism, rasism mot samer, homo-, bi- och transfobi, mm som eventuellt kan bidra till att kamrater lämnar ett uppdrag.

Vänsterpartiet har ett medlemsregister som lämpar sig för möjliggörande av en frivillig enkätinsamling av jämlikhetsdata. Om partiet erbjuder möjlighet för medlemmar att frivilligt ge jämlikhetsdata då har partiet bättre förutsättningar att kartlägga avhopp och försöka se om det finns mönster i vem som hoppar av uppdrag i större utsträckning. Vi behöver få en bättre förståelse av varför vissa kamrater väljer att inte fortsätta som förtroendevalda för Vänsterpartiet.

För att uppnå detta föreslår vi

  • att Vänsterpartiet erbjuder medlemmar möjlighet att frivilligt lämna jämlikhetsdata vid årsskiftet när förlängt medlemskap erbjuds för att sedan kunna genomföra en systematisk årlig analys av avhopp från förtroendeuppdrag på alla nivåer, från den enskilda partiföreningen till partistyrelsen.

Alexandra D’Urso, Vänsterpartiet Uppsala

Yassin Ali, Vänsterpartiet Uppsala

Mesir Taki, Vänsterpartiet Järfälla

Patricia Olsson Escalante, Vänsterpartiet Malmö

Fanny Pérez Aronsson, Vänsterpartiet Uppsala

Maya Pérez Aronsson, Vänsterpartiet Uppsala

Katja Jassey, Vänsterpartiet Hammarby-Skarpnäck

Ewa Espling, Vänsterpartiet Lysekil

Orwa Kadoura, Vänsterpartiet Malmö

Therese Leonore Johansson, Vänsterpartiet Järfälla

Monica de Santa Cruz, Vänsterpartiet Kungsholmen

Alexandra D’Urso, Vänsterpartiet Uppsala

Yassin Ali, Vänsterpartiet Uppsala

Mesir Taki, Vänsterpartiet Järfälla

Patricia Olsson Escalante, Vänsterpartiet Malmö

Fanny Pérez Aronsson, Vänsterpartiet Uppsala

Maya Pérez Aronsson, Vänsterpartiet Uppsala

Katja Jassey, Vänsterpartiet Hammarby-Skarpnäck

Ewa Espling, Vänsterpartiet Lysekil

Orwa Kadoura, Vänsterpartiet Malmö

Therese Leonore Johansson, Vänsterpartiet Järfälla

Monica de Santa Cruz, Vänsterpartiet Kungsholmen

Amalia Bartholdson, Vänsterpartiet Malmö

Wondmagegn Ejigu Kebede,  Vänsterpartiet Uppsala

Marlene Karlén, Vänsterpartiet Lysekil

Leif Åsbrink López, Vänsterpartiet Solna

Erik Lindgren, Vänsterpartiet Uppsala

Malcolm Momodou Jallow Vänsterpartiet Malmö

My Järphed Vänsterpartiet Tensta-Rinkeby-Spånga

André Ergin, Vänsterpartiet Flen

Katja Laine, Vänsterpartiet Eslöv

Josefine Nymark, Vänsterpartiet Södertälje

Aysha Jones, Vänsterpartiet Tensta-Rinkeby-Spånga

Claudia Velasquez, Vänsterpartiet Helsingborg

Följ med i debatten! Missa inga viktiga debattinlägg!