Bild på runt bord i hästskoform i kongressal med massa människor.

Upphäv uteslutningen av kamrat Björn Alling

Vänsterpartiets partistyrelse har på eget initiativ uteslutit Björn Alling. Partiföreningen har genom Vänsterpartiet Linköpings styrelse, kommunala grupp och flera medlemmar, i brev till partistyrelsen betonat vikten av att Björn Alling är kvar som medlem och att det Björn Alling skrivit inte kan vara skäl för uteslutning. Dessutom gjordes ett upprop där 260 medlemmar runt om i Sverige också ansåg det orimligt att utesluta Björn Alling.

Partistyrelsen hävdade att Björn Alling gjort för många grova påhopp i Vänsterpartiets interna debattforum på Facebook. Björn Alling har framförallt kritiserat ledningen när man gjort omfattande avsteg från partiprogrammet. Att en del läckt till media kan inte Björn Alling ställa till svars för. Läckorna har dessutom valt ut citat utan att sätta in de i Björns kontext.

I Linköpings kommunala grupp är Björn diskuterande, resonerande och en inlyssnande person som har en tydlig socialistisk grund. Björn har varit oersättlig i knepiga förhandlingar om kommunala uppdrag, vilket ledde till att vi efter valet 2022 fick en mycket god representation i nämnder, styrelser och bolag. Dessutom fick vi en kommunalrådspost. Björn är uppskattad och viktig i Linköping samt respekterad av våra politiska motståndare.

Om uteslutningen består försvagas Vänsterpartiet i Linköping. Många medlemmar menar att de inte kan vara med i ett parti som på tveksamma grunder uteluter medlemmar.

Björns uteslutning är inte bara en fråga för Björn och Vänsterpartiet i Linköping utan en fråga för hela Vänsterpartiet. Det handlar om vilket parti vi vill att Vänsterpartiet ska vara. Vill vi ha högt i tak och tillåtande klimat eller drastiska uteslutningar, som leder till en tystnadskultur och ett odemokratiskt förhållningssätt. Så för interndemokratins skull rösta för att Björn Alling är kvar som medlem.

Vi yrkar att Vänsterpartiets kongress beslutar

att upphäva uteslutningen av Björn Alling

Du som vill stå bakom motionen, skicka ett mejl med namn och partiförening till agnetagberiksson@gmail.com

Följ med i debatten! Missa inga viktiga debattinlägg!