Bild på ett tomt sammanträdesrum i oordning.

Vi var många som blev förvånade och chockade när Aron Etzler i mitten av oktober ringde till vår partikamrat Björn Alling här i Linköping och meddelade att han påbörjat ett uteslutningsärende av Björn ur Vänsterpartiet. Eftersom Björn är en av våra mest kunniga och kompetenta personer, dessutom en fin kamrat, gjorde vi ett upprop för att stödja honom i denna orättvisa och felaktiga behandling.

Uppropet fick snabbt många underskrifter från kamrater inte bara från Linköping och Östergötland utan även från hela övriga landet och har idag 264 upprörda undertecknare. Med uppropet ber vi partistyrelsen att kasta uteslutningsärendet i papperskorgen. Vi efterlyser också en bättre interdemokrati som vi ser nu håller på att försvagas.

Här följer brevet:

Upprop mot uteslutningsärende av Björn Alling och för bättre interndemokrati

I onsdags eftermiddag [11 oktober] meddelade partisekreterare Aron Etzler att han påbörjar ett uteslutningsärende av Björn Alling ur Vänsterpartiet. Detta på grund av Allings kritik av Nooshi Dadgostars linje om Israel-Palestina-kriget i den slutna debattgruppen för V-medlemmar på Facebook. Ett inlägg som någon klippte delar av och skickade till Aftonbladet.

Björn Alling har varit medlem i Vänsterpartiet i 25 år. Under dessa år har han kämpat för fred mellan Palestina och Israel och krävt ett slut på våld mot civila från alla inblandade. Han har alltid påpekat att Israels ockupation är grunden till konflikten. Solidaritet med Palestinas folk har alltid varit en del även av Vänsterpartiets själ.

Liksom många andra har Alling sett att tvåstatslösningen tycks allt mer omöjlig och istället stött tanken om en enstatslösning, med en ny stat där israeler och palestinier demokratiskt får bygga sin framtid i fred som jämlikar.

Under veckan kritiserade han Nooshi Dadgostar för att hon tigit om Israels ockupation och Israels bombningar mot palestinierna som redan krävt över tusen civila dödsoffer. Den kritiken verkar ha träffat en så pass öm tå att han nu ska uteslutas. Han har tidigare även varit kritisk mot delar av omläggningen i klimat- och miljöfrågorna och principfast argumenterat för skattehöjningar framför nedskärningar.

Vi anser att det är fel i sak att utesluta kämpande medlemmar för att de framför kritik. Att som grund hänvisa till inlägg som förespråkar en enstatslösning i en intern debattgrupp är lika orimligt.

Men frågan är större och angår oss alla. Vilket parti vi vill och kommer kunna vara i framtiden. Uteslutningar löser inte några problem utan skapar nya. Medlemmar riskerar att bli mer rädda och hålla inne med sina åsikter. Istället borde detta vara startpunkten för en diskussion om hur partiet kan bli mindre ängsligt och räddhågset och mer transparent och demokratiskt i sin interna dialog.

För att bygga ett starkt vänsterparti behövs mod både externt och i interna dialogen. Därför vänder vi oss mot en uteslutning av Björn Alling och uppmanar partiledningen att slänga ärendet i papperskorgen för att istället se över sitt ansvar i den interna dialogen.

Följ med i debatten! Missa inga viktiga debattinlägg!