Bild på jordglob, fredsduvor och stenansikten.

Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Helsingborgs Dagblad, skriver den 2 februari att tusen artister och musikskapare har fel i att kräva att Israel inte ska få delta i Eurovision. Avellan jämför detta med, enligt henne, det korrekta beslutet att utesluta Ryssland från tävlingen.

Jag undrar: Var är solidariteten med mänskligheten när den behövs som mest?

När jag läser Avellans argument känner jag väl igen bristen på empati som ofta återfinns inom vissa högerorienterade kretsar. Hon hävdar att det är skillnad på Israel och Ryssland eftersom Ryssland inte är en demokrati. Enligt detta resonemang ska, så kallade ”demokratiska” länder, ha lättare att undvika sanktioner när de begår brott mot mänskligheten, inklusive de hänsynslösa attackerna i Gaza.

Detta avslöjar en tendens att försvara vissa handlingar om de passar in i den högerorienterade agendan, medan man ignorerar eller bagatelliserar liknande eller värre handlingar utförda av länder som representerar kapitalismen och som brukar profitera på de fattiga länders naturliga resurser och på krig såsom USA och flera stora ekonomier i Europa.

Jag hoppas att solidariteten som visades och visas för Ukraina är genuin och inte ett medel för att, ännu en gång, skydda de kapitalistiska intressen från den kommunismen som förresten inte finns. I Ryssland råder marknadsekonomi och Putin representerar ett nationalistiskt parti senast jag kollade.

Låt oss ta en närmare titt på den del av fakta som Heidi Avellan verkar ignorera angående Palestina:

FN rapporterar att sedan krigets början har cirka 100 000 människor i Gaza blivit dödade, skadade eller saknas.

Israel nekar inträde till de flesta av de planerade humanitära hjälpinsatserna.

Tillgång till rent vatten är en fråga om liv och död och barn i Gaza har knappt en droppe att dricka enligt UNICEFs chef. Det råder hungersnöd just nu.

FN har upprepade gånger kritiserat Israels krigföring, inklusive attacker mot flyktingläger, sjukhus och skolor samt order om mass-evakuering av palestinier till Gazas södra delar.

Cirka 12 000 palestinier, bland dem hundratals minderåriga, hålls i israeliska fängelser, många av dem utan åtal eller rättegång. Detta har pågått länge.

Ockupationen av de palestinska områdena strider mot folkrätten.

Det är oacceptabelt att ignorera imperialism när det är USA eller Israel som utövar förtryck. Ett annat exempel är den långvariga ekonomiska blockaden mot Kuba från USA:s sida som drabbar den kubanska befolkningen med djupgående negativa konsekvenser. Det internationella samfundet är överens i denna fråga men USA med stöd av Israel vägrar följa FN:s resolution med inte mindre än 187 länder som röstade för att blockaden skulle hävas. Listan är lång på länder som USA har infiltrerat, attackerat, bombat men inte en kritik från högern kommer vi att läsa.

Ja, det verkar som att 1000 artister har rätt och chefredaktören och den politiska inriktningen hon representerar har fel.

Historien kommer att döma er!

Claudia Velásquez

Följ med i debatten! Missa inga viktiga debattinlägg!