Bild på människor runt ett bord med ett partiprogram på.

Nu lanserar vi sajten Vansterdebatt.se för en inkluderande och demokratisk debatt för en stark vänster. Välkommen med dina inlägg om sakers tillstånd i vänstern och världen.

Idag är en glädjens dag. Jag säger det med eftertryck och bultande hjärta. Idag vid lunchtid presenterade programkommissionen sitt förslag till nytt partiprogram.

Är det fågel, fisk eller mittemellan?

Svaret är ännu insvept i mystikens mörker. Åtminstone för mig, då jag ännu inte hunnit sätta mig i fåtöljen för att läsa det. Men förhoppningsvis senare ikväll. Det känns både spännande och nervöst.

För vad är politiskt mer högtidligt och viktigt än Vänsterpartiets partiprogram?

Partiprogrammet är vårt gemensamma program. Det är hela vårt partis program. Det är partiets viktigaste dokument, grundfundamentet varpå vi bygger vårt parti. Förslaget från programkommissionen kommer nu att stötas och blötas i god demokratisk anda, motioner kommer att skrivas och meningar och stycken kommer att debatteras inför och under kongressen i maj nästa år.

Metoden att diskutera och besluta gemensamt grundas i principen att vi många tillsammans vet mer och är starkare än ett fåtal. Alla ska få komma till tals och alla de bästa argumenten beaktas! Då blir vårt partiprogram, vår politik och vår organisation stark. Och bara en stark vänster kan vända på steken, besegra borgerligheten och visa att framtiden inte är en enkelriktad gata.

För att kongressen ska fatta bästa möjliga beslut behövs frisk luft och bästa möjliga debatt.

Partiet har under lång tid saknat ett debattforum vilket varit en stor demokratisk brist. Utan ett forum blir medlemmars möjligheter att höras inte jämlik. Den med stort nätverk i sociala medier och inom partiet kommer ha stor makt, medan den utan en hög post och stort nätverk kommer ha svårt att göra sin röst hörd.

Vi är därför fantastiskt glada över att nu kunna lansera ett forum för vänsterdebatt. Det är ett ideellt initiativ av en handfull passionerade medlemmar.

Vi bjuder in dig inom Vänsterpartiet till en fri och bred debatt inför EU-valet och Vänsterpartiets kongress, men vi ser även fram emot andra debattinlägg om tillståndet i vänstern och världen.

Varmt välkommen och låt debatten bära oss framåt!

Följ med i debatten! Missa inga viktiga debattinlägg!

av Jonas